Apple CarPlay

Wat is Apple CarPlay, hoe werkt het en welke auto modellen hebben het?

Wanneer we het hebben over internet in de auto, dan mag de CarPlay functie van Apple niet ontbreken. Het is een veel gehoord begrip maar wat is Apple CarPlay nu precies? Hoe werkt het en wat kan je ermee? En welke auto’s hebben CarPlay? In dit blog gaan wij op al deze vragen in, en kom je erachter of Apple CarPlay wat voor jou is.

Wat is Apple CarPlay?

Het is een manier om je iPhone te verbinden met je auto waardoor je op je auto-entertainment systeem toegang krijgt tot de verschillende applicaties die je ook op je iPhone kunt gebruiken. Zo kun je via het scherm in je auto de kaarten van Apple gebruiken om te navigeren. Je kunt bellen, berichten versturen, muziek luisteren en dit alles in een mooie interface met een mooi en toegankelijk design zoals je dat van Apple gewend bent, tevens is dit allemaal met Siri aan te sturen.

Je kunt je dus voorstellen dat dit niet alleen een mooie manier is om je iPhone in de auto te gebruiken. Maar ook een stuk veiliger dan wanneer je steeds je telefoon moet vasthouden om even iets te checken. Omdat Apple CarPlay speciaal voor auto’s is gemaakt is het systeem van Apple helemaal geïntegreerd met het systeem van je auto ,waardoor je alles kunt bedienen via de knoppen op bijvoorbeeld je stuur en middenconsole. Daarnaast wordt er voor het bellen en muziek luisteren gebruik gemaakt van de speakers en microfoon in je auto.

Hoe werkt CarPlay?

Helaas is CarPlay nog maar beperkt beschikbaar. Wel worden er steeds meer auto modellen uitgerust met het systeem van Apple waardoor het voor meer mensen mogelijk wordt om hun iPhone op deze manier te verbinden met hun auto. Welke auto modellen over deze functie beschikken lees je verderop in dit blog.

Om gebruik te kunnen maken van Apple CarPlay heb je twee dingen nodig. De eerste is een auto met CarPlay aan boord. Daarnaast heb je een iPhone nodig, CarPlay wordt ondersteund vanaf de iPhone 5. Vervolgens kun je de iPhone via de oplaadkabel aansluiten op de USB poort in de auto of vanaf iOS 9 zelfs draadloos. Nu wordt er verbinding gemaakt met de auto en wordt CarPlay automatisch opgestart. Je kunt vanaf nu gebruik maken van alle voordelen die dit systeem te bieden heeft.

Apple CarPlay

Siri in de auto.

Een van de grootste voordelen is dat je alle beschikbare app’s met je stem kunt bedienen. Net zoals Siri op de iPhone werkt het precies het zelfde in de auto. Je kunt spraakcommando’s geven om mensen te bellen, berichten te versturen of voor te laten lezen. Je kunt muziek laten afspelen met een commando en of je navigatie starten. Het voordeel van de Siri spraakcommando’s is dat je minder afgeleid bent door de knopjes en het openen van apps en dergelijke, en je daardoor beter op het verkeer en op de weg kunt concentreren.

Navigatie.

Ik ben zelf echt een fan van de kaarten van Apple. Ik vind de navigatie van Apple dan ook erg fraai en een mooi design hebben. Met CarPlay kun je hier ook in je auto gebruik van maken. Het werkt dan ook super makkelijk. Je kunt snel zien waar je rijd, via spraak (Siri) een bestemming invoeren en of andere points of interests (POI) opvragen.

Apple CarPlay

Mooi design.

Zoals je gewend met van Apple heeft ook CarPlay een zeer mooi design. Het design is schoon en strak en erg toegankelijk voor iedereen. Apple weet hoe ze de vele toeters en bellen die hun technologie wel heeft maar niet storend in het scherm moeten laten zien. Hierdoor krijg je een volledig functionele dashboard / auto-entertainment systeem met een zeer mooi uiterlijk.

Welke applicaties kun je met CarPlay gebruiken?

Om te beginnen kun je natuurlijk alle nodige standaard applicaties van Apple zelf gebruiken. Zoals het bellen, sms’en. Navigeren met de kaarten app, je contacten lijst openen en muziek luisteren door de Music app van Apple of zelfs met de podcast app. Langzaam maar zeker komen er ook applicaties van derden beschikbaar voor Apple CarPlay. Zo kun je nu al gebruik maken van Spotify, waarmee je fantastisch muziek kunt streamen en alle nummers en albums in een mooi uiterlijk op je entertainment systeem te zien krijgt.

Apple CarPlay

Welke auto merken en modellen hebben CarPlay?

Er zijn al veel modellen die de CarPlay functie ingebouwd hebben, inmiddels zijn dit er zo,n 200. Echter vind je ze voornamelijk in de luxere modellen van de verschillende automerken. Er komen steeds meer modellen bij en ook onder de kleinere modellen zie je steeds vaker Apple CarPlay geïntegreerd. Via deze website van Apple zelf kun je een complete ‘up to date’ lijst zien van alle merken en modellen die momenteel CarPlay ondersteunen.

CarPlay in je oude auto?

Heb je een oudere auto, en nog niet van plan om een nieuwe auto met CarPlay te kopen. Dan kun je kijken of je dit kunt laten inbouwen in je huidige auto. Er zijn verschillende merken die dit zogenaamde aftermarket pakket aanbieden. Er zijn verschillende autoradio’s beschikbaar die Apple CarPlay functionaliteit hebben. Deze vind je van merken zoals Pioneer, Clarion, Kenwood, Alpine en Sony.

Heb je een Simkaart nodig voor Apple CarPlay?

Hoe wel het systeem van Apple een volwaardig auto-entertainment systeem is. Net zoals dat van je auto zelf maar dan helemaal in Apple stijl met nog meer functionaliteit heb je geen aparte Simkaart nodig zoals veel nieuwere automodellen dat wel hebben. CarPlay maakt ene verbinding met je iPhone en dus gebruik van het abonnement dat in je telefoon zit. Wel is aan te raden om te checken of je databundel (MB-bundel) groot genoeg is. Wanneer je veel gebruik maakt van de verschillende applicaties die gebruik maken van het internet zoals Spotify om muziek te streamen dan kan het heel snel gaan met je databundel. Verhoog daarom eventueel je datalimiet

Bewaren

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.