Het prijsverschil.
Wat sowieso een behoorlijk verschil maakt in prijs is de opslagcapaciteit. Een harde schijf van 200GB is een stuk goedkoper dan de variant van 4000 GB/ 4TB. Dit heeft alles te maken met de opslagruimte die er beschikbaar is op de schijf. Hoe meer opslagcapaciteit er op een schijf zit, hoe meer je hier op kunt opslaan. Op een schijf van 4TB kun je namelijk twee keer zo veel geheugen kwijt als op een schijf van 2TB, deze zal daarom een stuk duurder zijn.
De meeste opslag niet altijd de beste keuze.
Echter, meer is niet altijd beter! Velen denken dat je een schijf moet kopen met zo veel mogelijk opslag, want dan kun je meer kwijt. Dit is wel zo, maar meer opslag werkt niet altijd bevorderlijk. Het is namelijk zo dat een schijf, wanneer deze opstart, de data en het geheugen gaat initialiseren.
Het initialiseren van een harde schijf met meer geheugen duurt een stuk langer dan bij een schijf met minder geheugen, en schijven met meer opslagruimte hebben vaak meer tijd nodig voor het verwerken van processen, waardoor schijven een stuk trager weken. Het is dus belangrijk dat je kijkt hoeveel geheugen voor jou genoeg is, en niet dat je zo veel mogelijk koopt om zo veel mogelijk te kunnen opslaan terwijl je het waarschijnlijk niet eens benut.
Wat ook een behoorlijk verschil in prijs maakt zijn de andere specificaties van een schijf zoals de leessnelheid. De leessnelheid van een schijf bepaalt hoe snel een schijf een bepaalde hoeveelheid data per seconde kan lezen. Hoe hoger dit getal, hoe meer de schijf kan lezen. Je wilt natuurlijk dat alles zo snel mogelijk werkt, echter, daar hangt dan ook vaak weer een ander prijskaartje aan.