17 apr Hoe werkt wifi in de auto?
Op deze website willen we je zoveel mogelijk informatie geven over wifi voor in de auto. Je zult daarom dan ook verschillende artikelen aantreffen die gerelateerd zijn aan dit onderwerp. Ondanks dat onze website nog maar kort bestaat hebben we al veel vragen via ons contact formulier mogen ontvangen van de website bezoekers met de vraag: Hoe werkt wifi in de auto?
Hoe werkt wifi in de auto?
Om meteen antwoord hierop te geven. Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Je kunt deze vraag namelijk op twee manieren interpreteren, namelijk: Hoe werkt wifi in de auto nu precies? Wat is er in het algemeen nodig om wifi te creëren en hoe werkt dit principe? En dan kun je deze zelfde vraag interpreteren als hoe krijg ik wifi in de auto?
Daarnaast en ik wil het niet te moeilijk voor je maken, maar er zijn altijd nog veel mensen die het verschil tussen ‘wifi’ en ‘internet’ niet helemaal kennen. Je hebt namelijk een internet verbinding nodig om een werkend wifi netwerk op te kunnen zetten. Of dat nou in de auto, in het park een winkel, restaurant of bij je thuis is.
Laten we beginnen bij het begin.
Hoe werkt wifi in de auto? Net als thuis heb je allereerst een apparaat nodig dat ervoor zorgt dat je een werkende internet verbinding tot je beschikking hebt. Dit begint bij een modem in combinatie met een internet abonnement via een van de vele providers. Wifi in de auto werkt in feite niet veel anders als internet en wifi bij je thuis. Wanneer je eenmaal een internet abonnement hebt dan wordt deze door middel van een router op het glasvezel of kabel netwerk van je provider aangesloten. Met deze router heb je nu een internet verbinding tot je beschikking.
Wifi.
Nu je internet via je router / ook wel modem genoemd tot je beschikking hebt. Kun je ook een draadloos internet netwerk creëren. Dit is een Wifi netwerk. Hierop kun je allerlei draadloze apparaten zoals je mobiele telefoon, tablets, iPad en andere apparaten aansluiten zodat ze toegang tot het internet krijgen.
In de auto.
Zoals hierboven beschreven staat is in feit hoe het internet bij je thuis werkt. Het internet en dus wifi voor in de auto werkt nagenoeg hetzelfde. Het verschil zit hem in de internet verbinding. Thuis gaat dit via een kabel die in de meterkast bij je binnenkomt. Hierop word een kastje aangesloten waarop weer je router aangesloten wordt. Bij internet voor in de auto mag het duidelijk zijn, dat er geen kabel aan de auto vast zit waarmee je toegang tot internet krijgt. Nee dit werkt via de lucht. En in principe niet anders dan de verbinding die je mobiele telefoon heeft met het internet.
4G of 3G.
Om met je mobiel te kunnen internetten heb je verbinding met een 3G of 4G netwerk nodig. Dit krijg je door een mobiel telefoon abonnement / data abonnement af te sluiten bij een van de vele mobiele telefoon providers. Dit kun je doen door een abonnement met toestel te bestellen, maar tegenwoordig is een Sim Only of Data abonnement ook een manier om een abonnement af te sluiten.
Hoe werkt dit in de auto?
Om wifi in de auto te krijgen heb je een apparaat nodig dat verbinding kan maken met een 3G of 4G netwerk. Om meteen hierop in te gaan wil ik je meegeven als tip om altijd voor een 4G netwerk te gaan. 3G is de verouderde versie hiervan en inmiddels in de meeste gevallen tergend langzaam. Je hebt dus een apparaat nodig dat verbinding kan maken met het internet via een 4G netwerk. Apparaten die dit kunnen zijn: Mobiele routers, Dongels, Mobiele telefoons.
Afhankelijk van je auto kun je vanaf hier gaan kijken wat je nodig hebt. Waarom? Omdat veel nieuwe auto’s standaard al de mogelijkheid hebben voor internet wifi in de auto. Deze nieuwere auto’s worden uitgerust met een simkaart sleuf waar je een simkaart met data abonnement of Sim Only abonnement in kunt doen. Vervolgens kan je auto verbinding maken met het internet en kun je van de diensten die de auto aanbied gebruik maken. In veel gevallen kun je via de instellingen in de auto zelf ook een wifi hotspot creëren.
Heb je geen auto met deze technologie dan blijven de 3 eerder genoemde apparaat categorieën een optie.
- Mobiele router (Mifi)
Deze routers heb je in vele maten en vormen met verschillende technische eigenschappen en voor en nadelen. Een mobiele router kun je of via een oplaadbare accu voorzien van stroom, of via de 12volt (aansteker) of USB aansluiting in de auto voorzien van stroom. Vervolgens heb je een simkaart met een data abonnement nodig om verbinding te maken met het internet via het 4G netwerk. Met deze mobiele router kun je vervolgens een Wifi netwerk (Hotspot) maken zodat jij en je mede passagiers altijd toegang hebben tot het internet.
- Dongel.
Een dongel werkt in feit hetzelfde als de mobiele router hierboven. Het verschil is dat dongels kleiner zijn en ook toepasbaar zijn op laptops en of computers. Je hebt dus een simkaart met een abonnement of een prepaid simkaart nodig om verbinding te kunnen maken met het internet.
- Telefoon als hotspot.
Wat je ook kunt doen, maar wat echter niet aan te raden is, is het instellen van je mobiele telefoon als hotspot. De meeste moderne telefoons zoals iPhone en Samsung telefoons kunnen als router dienen. Zo creëer je een wifi netwerk waarop anderen kunnen inloggen om gebruik te maken van het internet. Deze laatste optie raad ik niet aan en wel omdat: De hotspot functie van je mobiele telefoon niet is gemaakt om veel gebruikers te kunnen bedienen. Je bent afhankelijk van je databundel dat je hebt afgesloten met het abonnement van in je telefoon zit.
Je hebt altijd een Data bundel nodig.
Ik hoop dat ik tot zover een beetje duidelijkheid heb kunnen bieden op je vraag: Hoe werkt wifi in de auto?
Als je goed hebt gelezen dan snap je nu ook dat je bij elke oplossing een data abonnement nodig hebt. Ook hier zijn weer meerdere wegen in te vinden afhankelijk van voor welke optie je gaat. Hoewel een data abonnement zonder bel bundel en telefoon nummer het makkelijkst is voor een dergelijke oplossing als wifi in de auto. Zijn er nog niet heel veel providers die data only abonnementen aanbieden. Vodafone is hier een van die dit wel heeft en zelf meerdere oplossingen bied voor internet in de auto zoals de Vodafone Smart Car oplossingen.
Wat ik zelf prefereer en tevens tot nu toe de meest gebruikte manier voor wifi in de auto is. Is om je huidige databundel te delen op het andere apparaat. Zo hoef je niet meerdere abonnementen af te sluiten en kun je met een extra simkaart de data van je abonnement ook op een ander apparaat gebruiken zoals een van de bovengenoemde manieren voor internet in de auto.
Helaas bieden ook niet alle providers een zogeheten DUO Sim of Multi Data Sim Kaart aan die zich hier juist zo perfect voor leent. In dat geval kun je of overstappen naar een provider die dat wel aanbied. Of een apart Sim Only abonnement afsluiten voor in de auto.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.